Rugbrødsbolle til sandwich

(1 vurderinger) Min vurdering: 0

Rugbrødsbolle til sandwich

  • 2 t. 30 min.
  • 4 personer

Ingredienser

  • 1½ dl knækkede rugkerner
  • 4 dl kogende vand
  • 5 dl kærnemælk
  • 25 g gær
  • 1 dl græskarkerner
  • 1 dl hørfrø
  • 2 spsk. mørk sirup
  • 1½ tsk. salt
  • 350 g hvedemel
  • 300 g groft rugmel
Print opskrift

 

 


Sådan tilbereder du retten

  1. Udblød rugkernerne i det kogende vand i ca. 2 timer. Sigt vandet fra.
  2. Hæld kærnemælk i en skål og smuldr gæren heri.
  3. Rør indtil gæren er opløst. Tilsæt de afdryppede rugkerner og de øvrige ingredienser, men hold eventuelt lidt mel tilbage til at justere konsistensen på dejen. 
  4. Ælt eller rør dejen godt sammen.
  5. Form ca. 12 brød med fugtige hænder og læg dem på plader med bagepapir. Lad brødene hæve i ca. 1 time og bag dem i ca. 25 min. ved 200 °C - varmluft.
  6. Lad dem køle af på en bagerist.

 

Skønne saftige rugbrødsboller til alle dine måltider

Rugbrødet må siges at være noget nær vores nationalbrød, når det kommer til smørrebrød og frokostanretninger, og det er ikke uden grund. Der er nemlig masser af fuldkorn i rugbrød, og så er der bare en fantastisk smag i rugen – let syrlig, fyldig og lidt nøddeagtig. Og med muligheden for at tilsætte forskellige kerner og frø åbnes der for masser af smagsoplevelser. Rugbrødet er altså en brødtype, der virkelig tilføjer noget til din mad.

I denne opskrift har vi løftet rugbrødet op på et nyt niveau, fordi vi laver det traditionelle rugbrød om til en pladefuld lækre boller, der er helt oplagte til sandwiches. Og hvis du fryser de nybagte boller ned, som beskrevet under Tips, har du altid noget, der smager som friskbagt brød til din sandwich. Super praktisk – og super lækkert! Brug endelig også bollerne som ledsagere til supper og salater.

 


Tips

Inspiration til sandwich opskrifter

Vi bruger disse rugbrødsboller i flere af vores opskrifter, hvor de er den perfekte ramme om en lækker sandwich. Men du kan anvende bollerne i lige de opskrifter, du har lyst til, for rugbrødsbollerne er med deres saftige og smagfulde ydre noget nær den perfekte ramme om en rustik sandwich. Nogle af vores originale opskrifter, der inkluderer rugbrødsbollerne er blandt andet Rugbrødsbolle med ærtehummus og Veggie sandwich skiverRugbrødsbolle med Baconpostej og marinerede rødbeder og Rugbrødsbolle med hamburgerryg og tzatziki. Men gå endelig på opdagelse her på siden og find din sandwichfavorit!

Se alle sandwich opskrifter

 

Hvilket pålæg skal du vælge?

Mangler du inspiration til hvilket pålæg du kan komme i dine nybagte rugbrødsboller? vi har samlet en masse inspiration og opskrifter på fyld og lækkert tilbehør.

Se vores inspiration til rugbrødsmadder

 

Hvordan kan du sætte dit eget præg på rugbrødsbollerne?

I denne opskrift har vi givet de gode rugbrødsboller ekstra smag og tekstur ved at tilsætte græskarkerner og hørfrø – det giver et dejligt bid og en afvekslende smag. Men der er mange andre måder, du kan krydre dine rugbrødsboller på. Nødder og tørret frugt er oplagte elementer at lege med. Prøv for eksempel at tilsætte 25 gram tørrede tranebær eller anden tørret frugt, som f.eks. tørrede abrikoser, klippet i små stykker. Og tilføj desuden 25 gram hasselnødder, valnødder eller mandler. Og nyd det lækre knas fra nødderne og den lille søde overraskelse, når du tager en bid af bollen. Frugt i brødet er særligt godt, når du bruger rugbrødsbollen sammen med røget kød som f.eks. silkeskåret skinke eller hamburgerryg.

 

Der er nu ikke noget som en hjemmebagt – og nybagt – bolle, når man skal tilberede en lækker sandwich. Men du kan sagtens fryse og genopvarme disse boller, så de opleves som næsten nybagte, når du skal bruge dem. Lad bollerne køle ned til stuetemperatur, men frys dem hurtigst muligt efter bagningen i frostposer. Luk posen med en klemme eller poselukker, så det er nemt at tage et brød ud ad gangen. Herefter varmes bollen godt igennem i en varm ovn eller på brødristeren, så overfladen bliver sprød og lækker, og bollens indre stadig saftigt og lækkert. Hvis det skal gå hurtigt, kan du fremskynde optøningen ved at give den frosne bolle 30 sekunder i en mikroovn inden ristningen på en brødrister.

Næringsindhold i opskriften

  Næringsindhold pr. 100 g Næringsindhold pr. person i opskriften
Total antal gram 100 461
Energi (kcal) 192 884
Energi (kJ) 802 3697
Fedt (g) 3.8 17
- heraf mættede fedtsyrer (g) 0.6 2.6
Kulhydrater (g) 36 165
- heraf sukkerarter (g) 2.9 13
Kostfibre (g) 6.7 30.7
Protein (g) 7 32
Salt (g) 0.4 1.9
*Dette er estimerede næringsværdier, som kan variere afhængigt af de ingredienser, du bruger derhjemme
**Størstedelen af ingrediensernes næringsværdi er hentet fra Frida-databasen (Danmark) og FNDDS-databasen (USA) 
***De ingredienser, hvor fedtprocenten ikke er angivet, kan tilføje variationer i disse næringsværdier. De mest almindelige her er: Mælk (0,5%), fløde (9%) og yoghurt (0,1%), medmindre andet er angivet i ingredienslisten

Leder du efter inspiration og smagfulde opskrifter?

 

Så gå på opdagelse i vores opskriftsunivers, hvor du finder tips og inspiration til både madpakken, frokosten og aftensmaden. Du kan fx lave en wrap med rullepølse, kål og spirer.

Hvis du laver den med Den Grønne Slagters rullepølse, kan du faktisk spise ca. 7 stykker før du får samme mængde fedt som i én skive almindelig rullepølse. Du kan også lave et æggenet med kyllingebryst og grønt.

 

Vi håber det giver dig lyst til at leve lidt sundere🌱