Grøntsagsleksikon

Gulerødder

Guleroden er en del af skærmplantefamilien sammen med blandt andet løvstikke, pastinak og persille. Gulerødder kommer oprindeligt fra Afghanistan, men er blevet en af de mest almindelige og populære grøntsager herhjemme.

Tilberedning

Rå gulerødder smager rigtig godt, men du kan også sagtens tilberede de sprøde rødder.

Mos dine gulerødder
Lige som kartofler er gulerødder perfekte til en cremet grøntsagsmos. Kog 500 gram skrællede gulerødder i letsaltet vand i ca. 15-20 minutter. Si vandet fra, og blend gulerødderne med paprika, cayennepeber, olivenolie, hvidløg, salt og peber, indtil mosen er glat. Pynt med sorte oliven. Servér gulerodsmosen til fx bagt torsk eller lammeculotte.

Bagte gulerødder
Gulerødder er også lækre i en ovnbagt version. Skræl 500 g gulerødder, og læg dem i et ildfast fad eller på en bageplade. Hæld lidt koldpresset rapsolie over gulerødderne sammen med sesamfrø og lidt hvidløgssalt. Bag gulerødderne i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Nyd dem med en cremet fetadip.

Gulerod a la creme
Cremede gulerødder er nemme at lave og er et fantastisk tilbehør til forskellige retter. Skyl 500 gram gulerødder grundigt, og skær dem i mundrette stykker. Smelt en god klat smør i en gryde, hæld gulerødder og sukker ved, når smørret ikke bruser mere. Steg dem ved middelvarme i 4 minutter. Tilsæt herefter vand og salt – og kom fløde ved, når vandet er kogt væk. Lad retten koge i ca. 8 minutter, før du smager til med friskhakket persille, salt og peber. Servér de cremede gulerødder til ovnbagte kyllingelår eller lignende.

Grønne råd

Få dem friske
Gulerødder skal være spændstige og må ikke virke slatne eller grønne i udseendet.

Smager godt sammen med
Gulerødder har en sødlig, frisk smag med et lækkert og sprødt knæk. Derfor går gulerødder godt i salater med cremede, friske og bitre elementer som fx fetaost, mynte og hasselnødder. Gulerødder går også godt med mellemøstlige smage som spidskommen, kikærter, granatæble mm.

Opbevaring
Gulerødder opbevarer du bedst i køleskabet i en pose med lufthuller. Her kan de holde ca. 10-12 dage.

Sæson
Gulerødder kan du få hele året rundt.

#lidtgrønnere tip

Køber du friske gulerødder med grøn top, kan du bruge de lysegrønne topskud i pesto.