Grøntsagsleksikon

Purløg

Purløg stammer sandsynligvis fra det sydlige Europa, men vokser mange steder i verden. Purløget er en løgplante og er derfor i familie med andre typer af løg som fx porre, hvidløg, ramsløg og rødløg. Purløg får også de flotteste lyserøde blomster, som du kan spise i fx salater.

Tilberedning

Tilberedning Purløg bliver for de meste brugt i sin friske form som topping eller i dressinger, men der er faktisk et par måder, du kan tilberede purløget på.

Frisk purløgspesto
Purløg fungerer rigtig fint som pesto. Skyl den friske purløg, og hak den groft. Kom purløg, hvidløg, olivenolie, smuttede mandler, salt og lidt vand i en blender. Blend indtil du har den ønskede konsistens. Brug purløgspestoen i pasta eller som smørelse i en sandwich.

Hjemmelavet purløgsolie
Du kan også nemt lave din egen purløgsolie. Blanchér et bundt purløg i ca. 20 sekunder, og tag bunden op af vandet. Varm 2 dl rapsolie op til 50 grader, og hæld det i en blender sammen med de blancherede purløg. Blend i 2-3 minutter. Hæld olien igennem et kaffefilter. Brug olien ovenpå salater, fisk eller i en sandwich.

Rørt purløgssmør
Purløg er også godt i smør. Tag en pakke smør (den skal være stuetemperatur), hak persille og purløg fint, og mix det hele sammen. Smag til med lidt citronsaft, salt og peber. Brug det rørte smør til fx bagte kartofler eller smørelse på rugbrød.

Grønne råd

Få dem friske
Purløg skal være helt grønne og må ikke virke slatne.

Smager godt sammen med
Purløg smager som løg, men har en meget mildere løgsmag end fx zittauerløg og hvidløg. Purløg går fx godt sammen med æg, mayonnaise, kylling og kalkun.

Opbevaring
Purløg opbevares bedst i køleskabet i en plasticpose.
Her er holdbarheden 2-3 dage.

Sæson
Marts til december.