Grøntsagsleksikon

Tomater

Tomaten stammer oprindeligt fra Sydamerika, nærmere Andesbjergene, hvor den har vokset vildt i flere hundrede år. Mange tror, at tomat er en grøntsag, men biologisk er tomaten faktisk en frugt.

Tilberedning

Bagte tomater
Vælger du at bage dine tomater, får du rigtig meget smag frem i den røde frugt. Halvér tomaterne, og placér dem i et ildfast fad. Hæld olivenolie og balsamico over tomaterne, og drys herefter frisk timian på toppen. Bag tomaterne i ca. 20 minutter ved 200 grader, og servér tomaterne til fx en stegt bøf.

Henkogte tomater
Henkogte tomater er en god måde at konservere dine tomater på. Skær tomaterne i grove stykker, og kom dem i et sylteglas. Pres dem godt sammen, kom timian, salt og hvidløg i glasset, og fyld herefter op med flere tomater. Top glasset med et godt skvæt olivenolie, og skru låget løst på. Sæt glassene ned i en bradepande eller ildfast fad med lidt vand i bunden. Kom glassene i ovnen, og bag tomaterne i ca. 2 timer ved 100 grader. Tag fadet ud af ovnen, skru lågene helt på med en grydelap, og stil fadet tilbage i den nu slukkede ovn. Lad glassene stå i ovnen til dagen efter. Brug tomaterne i sammenkogte retter som fx pasta bolognese.

Spicy tomatchutney Tomater er også fantastiske som chutney. Skyl tomaterne, og skær dem i kvarte. Pil et rødløg, og skær det i tern. Bland tomater, løg, brun farin, hvidvinseddike, spidskommen, chiliflager, hvidløg og olivenolie sammen i en skål.

Grønne råd

Få dem friske
Friske tomater skal være røde, faste og må ikke have rynket skind.

Smager godt sammen med
Tomater har en let syrlig og sødlig smag, og går rigtig godt sammen med mange forskellige smage som fx oksekød, hvidløg, mild ost, sardiner og mange andre salte og aromatiske smage.

Opbevaring
Tomater opbevares bedst ved stuetemperatur, da modningsprocessen stoppes i køleskabet.

Sæson
Tomater har sæson fra april til november.

#lidtgrønnere tip

Har du overmodne tomater liggende, kan du tørre dem i ovnen ved lav varme natten over. De ovntørrede tomater kan du fx bruge i en pastasauce.