Grøntsagsleksikon

Knoldselleri

Knoldselleri kom til Danmark i 1400-tallet, hvor den primært blev brugt til urtemedicin og først 400 år efter blev den almindelig at spise. Knoldselleri hører til skærmblomstfamilien sammen med blandt andet bladselleri, pastinak og gulerod, og det er primært knoldselleriens knold, vi bruger i madlavning.

Tilberedning

Knoldselleri kan sagtens spises rå i meget tynde skiver, men den smager også rigtig godt, hvis du ved, hvordan du skal tilberede den.

Saltbagt knoldselleri
Saltbagning holder knoldsellerien dejligt saftig. Vask knoldsellerien grundigt, og tør den af med køkkenrulle. Læg knoldsellerien i et ildfast fad, og dæk den med salt (bland evt. saltet med vand, så det sidder nemmere fast). Bag sellerien i ca. 2-2,5 time ved 170 grader. Tag sellerien ud af ovnen, og lad den hvile i 15 minutter. Fjern saltskallen og evt. overskydende salt. Servér knoldsellerien i tykke skiver til fx en bøf.

Mos af knoldselleri
En grov sellerimos er perfekt til diverse gryderetter som fx Bøf Stroganoff. Bring vand, 600 gram skrællet knoldselleri-tern og 500 gram kartofler i kog. Kog i ca. 20 minutter ved svag varme. Gem et par deciliter kogevand, og hæld resten af vandet fra. Kom 50-100 gram smør ned til grøntsagerne og mos let. Hæld det gemte kogevand i massen og rør rundt, indtil du har den ønskede konsistens. Smag til med salt.

Syltet knoldselleri
Knoldselleri er også en fornøjelse i syltet form. Skræl knoldsellerien, og skær den i tynde skiver. Massér skiverne med salt, og lad dem trække i ca. 20 minutter. Lav en klassisk syltelage på sukker, eddike, vand, salt og peber, og kog det op i en gryde. Læg skiverne af knoldselleri i et sylteglas, og hæld lagen over. Lad glasset trække i køleskabet natten over. Brug de syltede knoldselleriskiver i sandwich eller ovenpå rugbrødsmadder.

Grønne råd

Få dem friske
Knoldselleri skal være fast og have en brunlig skræl.

Smager godt sammen med
Knoldselleri har en sød og umami-agtig smag, når den er tilberedt. Derfor går den rigtig godt sammen med salte smage fra fx smør, bøf med stegeskorpe og krydrede gryderetter.

Opbevaring
Knoldselleri skal opbevares i køleskabet og kan her holde sig i et par måneder.

Sæson
Knoldselleri er i sæson fra september til februar.

#lidtgrønnere tip

Saltbager du din knoldselleri, kan du genbruge saltskallen til kogning af kartofler eller grøntsager.