Grøntsagsleksikon

Fennikel

Fennikel er en grøntsag, der er en del af skærmplantefamilien sammen med fx gulerod, pastinak og selleri. Fennikel stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og har været kendt som medicinplante i Ægypten gennem flere tusinde år.

Tilberedning

Fennikel er frisk og sprød i rå form, men den nyder også godt af at blive tilberedt.

Lav en fennikelremoulade
Skær en fennikel i meget tynde skiver på et mandolinjern. Læg skiverne i koldt vand i ca. en halv time. Rør imens en mayonnaise med dijonsennep, creme fraiche og karry. Smag mayonnaisen til med salt, peber og frisk citronsaft. Tør fennikelskiverne fri for vand, og vend dem i mayonnaisen sammen med kapers og hakkede syltede agurker. Brug fennikelmayonnaisen som smørelse i fx en sandwich med laks.

Stegt fennikel
Stegt fennikel giver en dejlig karamelliseret smag til grøntsagen. Skær fennikel i kvarte, og skær en porre i skiver. Vend det hele i lidt olivenolie, salt og peber, og steg grøntsagerne møre på panden i 10-15 minutter. Brun noget smør i en anden pande, tilsæt hakkede hasselnødder, og lad det bruse op. Hæld det brunede smør over de stegte grøntsager og top med friskrevet Vesterhavsost. Servér som forret eller tilbehør til fisk.

Bagt fennikel
En af de nemmeste måder at tilberede fennikel på, er at bage den i ovnen. Skær din fennikel i kvarte, og vend dem i olivenolie, salt og peber. Bag fennikelstykkerne i ovnen ved 160 grader i ca. 45 minutter. Drys stykkerne med lidt frisk timian, og server dem fx til ovnstegt kylling.

Grønne råd

Få dem friske
Frisk fennikel har en hvid krop, grønne stængler og må ikke have brune misfarvninger.

Smager godt sammen med
Fennikel har en tydelig og genkendelig smag af lakrids både i frisk og tilberedt form. Derfor går den særligt godt med den lette sødme, du finder i fx et stykke bagt torsk. I frisk form går fennikel godt med syre fra fx citron og kapers.

Opbevaring
Fennikel kan holde sig op til tre uger i køleskabet.

Sæson
Du kan få fennikel hele året, men de har højsæson fra juni til oktober.

#lidtgrønnere tip

Du kan bruge de grønne fennikelblade som ekstra smagsgiver ovenpå bagt fisk eller som ingrediens i pesto.