Grøntsagsleksikon

Broccoli

Broccolien kommer oprindeligt fra Asien og er en del af Korsblomst-familien. I den familie finder du blandt andet også grønkål, rosenkål, kålrabi og blomkål. Navnet broccoli kommer fra latin og italiensk og betyder arm eller gren.

Tilberedning

Broccoli smager godt rå, men du kan også tilberede broccoli på forskellige måder.

Kogt broccoli
En af de mest populære måder at tilberede broccoli på er at koge den. Skær broccolien i buketter, og læg dem i en gryde med kogende vand med lidt salt. Kog broccolibuketterne i 3-5 minutter, så de stadig har noget bid.

Fritteret broccoli
Broccoli er også fremragende i fritteret form. Lav igen buketter af broccolien, og lav en klassisk pandekagedej tilsat Harissa-krydderi og lidt paprika. Dyp buketterne i pandekagedejen og fritér dem i varm olie i ca. 3 minutter. Servér buketterne med en indisk raita-dip.

Broccoli som pesto
Kog broccoli-buketterne i letsaltet vand i 3-5 minutter. Kom de kogte buketter i en blender sammen med lidt olivenolie, ost, mandler, salt og peber. Blend massen, indtil den er glat og stil i køleskabet i minimum 30 min.

Grønne råd

Få dem friske
Broccoli skal være grøn i både top og bund og må ikke have gule pletter på sig.

Smager godt sammen med Broccoli har en lidt asparges-agtig smag og gør sig godt med fx- hvidløg, chili, parmesan og andre ingredienser fra det italienske køkken.

Opbevaring
Du opbevarer bedst broccoli i en plastikpose i køleskabet. Her kan den holde sig i ca. 6-8 dage.

Sæson
Broccoli har sæson fra juni til november.

#lidtgrønnere tip

Broccolistokken giver rigtig god smag til en hjemmelavet grøntsagsbouillon.