Grøntsagsleksikon

Krydderurter

Der findes et hav af forskellige krydderurter, som kan give både farvespil og friske smagsnuancer til forskellige retter. Nogle af de mest populære krydderurter i de danske køkkener er fx timian, basilikum, dild og persille.

Tilberedning

Krydderurter er helt fantastiske, når de er friske, men du kan også bruge dem mere aktivt i din madlavning.

Blåbærmarmelade med timian
Timian fungerer faktisk rigtig godt i blåbærmarmelade. Skyl blåbærrene, og hæld dem i en gryde med syltesukker, timiankviste og limesaft. Kog op, skru ned, og lad massen simre i 15 minutter, indtil du har den ønskede konsistens. Fjern timianstængerne, og hæld marmeladen i et sylteglas. Servér marmeladen til pandekager eller ost.

Hjemmelavet basilikumspesto
Basilikum er som skabt til pesto. Rist en håndfuld pinjekerner på panden, og kom dem i en blender sammen med frisk basilikum, hvidløg, olivenolie og parmesan. Blend massen, og smag til med salt og citronsaft. Servér pestoen til fx nye kartofler, eller brug den som smørelse i en sandwich.

Forfriskende gremolata
Persille er hovedingrediensen i den italienske gremolata. Hak persillen fint sammen med hvidløg og skallen fra en citron. Bland det hele sammen. Servér gremolataen til osso bucco eller som topping til supper.

Grønne råd

Få dem friske
Friske krydderurter skal dufte karakteristisk, være tydeligt grønne og bladene må ikke hænge eller have brune pletter.

Smager godt sammen med
Det afhænger selvfølgelig af den enkelte krydderurt. Men basilikum går fx godt sammen med tomater, persille med citron, timian med kartofler og dild med laks.

Opbevaring
Opbevaring afhænger også af den enkelte krydderurt. Persille kan fx opbevares både i og udenfor køleskabet, koriander skal kun i køleskabet, mens basilikum skal opbevares ved stuetemperatur.

Sæson
Du kan finde langt de fleste krydderurter hele året rundt.

#lidtgrønnere tip

Du kan nemt fryse dine krydderurter i en isterningebakke med lidt olie i hvert hul. Så kan du hurtigt putte et par terninger i dine vinterretter.