Grøntsagsleksikon

Chili

Chili kommer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika og har siden spredt sig til resten af verden. Chilifrugten hører til planteslægten Capsicum, der er en del af natskyggefamilien med fx aubergine, kartoffel og tomat. Det er stoffet capsaicin, som gør chilien stærk.

Tilberedning

Chili bliver mest brugt som et krydderi, hvis dine retter godt kunne bruge lidt varme. Men du kan sagtens også tilberede chili for sig selv.

Lav din egen chilipasta
Find forskellige friske chilier i varierende styrke, og blend dem med olie, hvidløg, balsamico-eddike, sukker og soja-sauce, indtil massen er som du gerne vil have den. Smag til med lidt salt og sukker.

Hjemmelavet chili-ingefær-shot
Kør 100 gram ingefær og 1/16 rød chili igennem en saftpresser. Tilsæt lidt citronsaft eller æblejuice, alt efter hvor koncentreret du vil have dit shot.

Syltede chilier
Læg 5-10 røde chilier i et stort sylteglas sammen med en klassisk syltelage på eddike, sukker, vand og salt. Lad glasset stå i en uges tid, inden du spiser dine chilier.

Grønne råd

Få dem friske
Chilier skal have en klar farve og må ikke virke bløde eller have rynket skind.

Smager godt sammen med
Der findes mange forskellige typer af chili med hver deres styrke. De røde chilier kan have en frugtig sødme, mens de grønne chilier har en mere mild smag. Chili går godt i fx gryderetter som chili con carne eller i en frisk thailandsk salat.

Opbevaring Frisk chili kan holde sig ca. 1-2 uger i en lufttæt beholder i køleskabet.

Sæson
Chilier er bedst i perioden juni til august.

#lidtgrønnere tip

Du kan sagtens dyrke chilier i urtepotter i din vindueskarm eller i et drivhus derhjemme.