Grøntsagsleksikon

Avocado

Mange tror, at avocado er en grøntsag – men teknisk set er det faktisk en frugt. Avocadoen gror på avocadotræer, hvor den hænger som en mørkgrøn perle, og det bedste klima for avocadoer er masser af sol og varme. Derfor er det populært at dyrke avocadoer i Sydeuropa og Mellemamerika.

Tilberedning

Avocadoer smager rigtig lækkert i rå form sammen med fx laks eller rejer – men du kan sagtens få mere smag ud af den grønne frugt med et par tilberedningstricks.

Prøv bagte avocadoer
Bagte avocadoer er måske ikke noget, du støder på så tit – men det smager rigtig godt. Halvér dine avocadoer og fjern stenene. Slå et æg ud i hullet, og bag dem i ovnen i ca. 15 min ved 185 grader. Krydr dine bagte avocadoer med salt, peber og drys lidt frisk persille på toppen.

Mos dine avocadoer
Giv dine avocadoer en mere cremet konsistens (det er lettest at bruge helt modne avocadoer) ved at mose dem let med bagsiden af en gaffel. Smør avocado-mosen ud på en skive ristet rug- eller toastbrød og top med en portion røræg.

Brug avocado i smoothies
Avocadoer er også gode i smoothies, som får en lækker, cremet konsistens med lidt avocado. Blend en avocado sammen med en banan, en kop mælk og en spiseskefuld honning, indtil du har en homogen masse uden klumper.

Grønne råd

Få dem friske
Den bedste måde at tjekke, om din avocado er moden på, er at give den et let klem i den ende, hvor stilken har siddet. Giver den efter, kan du spise den med det samme.

Smager godt sammen med
Avocadoer har en mild nøddeagtig smag og en dejlig cremet konsistens. Avocado går rigtig godt sammen med syre fra enten lime eller citron, der igen går godt med fisk og skaldyr som fx rejer eller laks.

Opbevaring
Avocadoer kan ikke tåle kulde, så hold dem uden for køleskabet. Opbevar dem i stedet i en skål i køkkenet.

Sæson
Avocadoer bliver dyrket i rigtig mange varme klimaer verden over, så du kan købe modne avocadoer året rundt.

#lidtgrønnere tip

Får du ikke brugt hele din avocado, kan du nemt fryse den. Så undgår du også, at den bliver brun.