Grøntsagsleksikon

Porre

Porren er en del af løgfamilien sammen med andre typer af løg som hvidløg, purløg, rødløg og ramsløg. Porren er, sammen med kartofler, en af de mest dyrkede grøntsager rundt omkring i de danske haver og er også flittigt brugt i mange klassiske danske retter.

Tilberedning

Porren er en alsidig grøntsag og kan tilberedes på mange forskellige måder.

Dampede porrer
En klassisk måde at tilberede porrer er ved at dampe dem. Rens porrerne grundigt for jord, og halvér dem. Kom 2 dl vand og lidt salt i en gryde og kog op. Kom porrerne ved, når vandet koger, og lad dem dampe i 4-5 minutter. Servér de dampede porrer med lidt smør og friske krydderurter.

Stuvede porrer
Porrer går godt i en stuvning. Rens porrerne, og skær dem i mundrette stykker. Svits finthakket løg i smør, og tilsæt derefter porrerne. Steg indtil de falder sammen. Hæld fløde over, og lad det hele simre under låg i nogle minutter. Smag til med salt, peber og drys friskhakket ud over stuvningen inden servering.

Stegte porrer
En anden nem måde at tilberede porrer er ved at stege dem. Rens porrerne grundigt, og skær dem i stykker på 4-5 centimeter. Varm en pande med lidt olie, og steg porrerne gyldne på alle sider. Servér de stegte porrer med granatæblekerner, fetaost og frisk persille.

Grønne råd

Få dem friske
Porrerne skal være spændstige, have en mørk, grøn top og en klar hvid bund.

Smager godt sammen med
Porrer har en let og behagelig løgsmag. Derfor går den fx godt med cremede elementer som et smilende æg eller parmesan. Men den kan også sagtens klare syre fra fx kapers eller citron.

Opbevaring
Porrer skal opbevares mørkt og køligt ved max 5 grader. Her kan de holde sig ca. 14 dage.

Sæson
Juli til marts.

#lidtgrønnere tip

Har du stængler af porrer til overs, kan du bruge dem til at lave porreaske med.