Grøntsagsleksikon

Ingefær

Ingefær er en plante, der tilhører ingefærfamilien sammen med blandt andet kardemomme og gurkemeje. Ingefær stammer fra Asien og er blevet anvendt i madlavning og østlig medicin i både Kina og Indien i mere end 3000 år.

Tilberedning

Ingefær bliver som oftest brugt i sin friske form i både salte og søde retter, men roden kan også stå alene.

Spicy ingefærshot
Et friskt ingefærshot kan være en god måde at starte dagen på. Skræl 200 gram ingefær, og skær det i skiver. Skær 3-4 citroner i grove stykker. Læg ingefær og citroner i en gryde, og hæld vand over. Lad det koge i 45 minutter, og kom en smule brun farin i blandingen, hvis du gerne vil have en lidt sødlig smag i væsken. Si blandingen, og kom den på flaske.

Syltet ingefær
Skræl 250 gram frisk ingefær, og skær det i tynde skiver. Tilføj salt, og lad ingefæren trække en times tid. Tør ingefærskiverne med køkkenrulle og læg dem i et sylteglas. Bland 2 dl riseddike og 100 gram sukker i en gryde og kog op. Hæld den varme sukkerlage over ingefærstykkerne, lad det køle af og sæt derefter glasset i køleskabet. Servér den syltede ingefær til fx sushi.

Kandiseret ingefær
Kandiseret ingefær kan du både bruge som snack eller ingrediens i bagværk. Skræl ingefær, og skær det tyndt på et mandolinjern. Kog ingefærstykkerne i 500 ml vand i ca. 45 minutter. Hæld vandet fra, men gem ca. 50 ml i gryden og tilsæt 125 gram sukker. Lad det småkoge i ca. 45-60 minutter på lav varme og rør jævnligt. Når lagen er blevet til en tyk sirup, er det færdigt. Tag ingefærstykkerne op af siruppen, og vend dem i sukker.

Grønne råd

Få dem friske
Frisk ingefær skal være hård og fast og have brun skræl over det hele.

Smager godt sammen med
Frisk ingefær indeholder æteriske olier, som giver den en krydret og skarp smag, der minder om en blanding mellem citrus og sort peber. Ingefær er en perfekt smagsgiver til marinader, supper og wokretter og går rigtig godt sammen med chili, lime og hvidløg. Stødt ingefær går til gengæld godt i det søde køkken i fx bananbrød eller småkager.

Opbevaring
Frisk ingefær bør du opbevare i en lufttæt beholder i køleskabet. Her kan den holde sig ca. et par uger.

Sæson
Du kan få fat i frisk ingefær året rundt.

#lidtgrønnere tip

Du kan nemt opbevare ingefær i fryseren, hvis du ikke lige får brugt det hele. Her kan den holde sig i ca. 9 måneder.