Grøntsagsleksikon

Hokkaido

Hokkaido-græskar hører til centnergræskar-familien. Centner betyder ”100 pund”, men der findes både små og store græskarsorter i denne familie. Hokkaido-græskar findes i blå, rød og grøn, men den mest almindelige herhjemme er den dybe orangefarvede.

 

Tilberedning

Hokkaido-græskar kan tilberedes på et hav af måder, og vi har samlet et par af de bedste bud her.

Cremet hokkaido-suppe
Græskar, og særligt hokkaido-græskar, er fremragende i supper. Skær hokkaidoen i tern og sautér med chili, spidskommen og ingefær ved middelvarme et par minutter. Hæld grøntsagsbouillon ved, og lad suppen koge i ca. 15 minutter. Blend herefter suppen og smag til med salt og peber. Servér med lidt creme fraiche, græskarkerner og godt brød.

Bagt hokkaido-græskar
Hokkaido-græskar er også god i ovnen. Skær hokkaidoen i skiver, og vend dem i en marinade af frisk timian, hvidløg, citronsaft, olivenolie, salt og peber. Bag de marinerede græskar-skiver i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter. Servér den bagte hokkaido til ovnstegt kylling eller et stykke fisk.

Lav hokkaidoen til mos
Hokkaido-græskar kan også bruges i mos. Skræl hokkaidoen, og skær den i tern. Svits ternene i smør et par minutter og tilsæt mælk og bouillonterning. Kog blandingen i ca. 20 minutter, og kom en håndfuld revet parmesan i gryden. Blend massen til en grov mos. Smag til med salt og peber, og kom frisk timian på toppen. Servér mosen som tilbehør til fx en bøf.

Grønne råd

Få dem friske
Hokkaido-græskar skal have en hård og tydelig orange skal.

Smager godt sammen med
Hokkaido-græskar har en mild, nøddeagtig og sødlig smag.
Den går derfor godt sammen med salte, krydrede smage fra fx smør, chili, hvidløg, parmesan og timian.

Opbevaring
Hokkaido-græskar kan holde sig ret længe – tæt på et par måneder i køleskabet.

Sæson
Hokkaido har sæson fra august til december.

#lidtgrønnere tip

Du kan sagtens riste eller bage græskarkernerne, du finder inde i din hokkaido. De smager godt ovenpå supper eller i salater.