Grøntsagsleksikon

Bolsjebeder

Bolsjebeden er en fantastisk flot bede, der er i familie med andre typer af beder som fx rødbede, sølvbede og gul bede. Bolsjebeden kan på mange måder tilberedes ligesom den mere kendte rødbede, men den giver et langt mere æstetisk udtryk til retterne.

Tilberedning

Bolsjebeder holder bedst sin hvide og lyserøde farve, når den er rå, men du kan også sagtens tilberede bolsjebeden.

Syltede bolsjebeder
Bolsjebeder er rigtig nemme at sylte. Kog en lage på eddike, vand og sukker sammen. Tilsæt laurbærblade, peberkorn og lidt salt. Når sukkeret er opløst, kommer du skiver af bolsjebeder i lagen og hælder det hele i et sylteglas. Kom glasset i køleskabet, og servér de syltede bolsjebeder efter et par dage til fx leverpostej eller stegt flæsk.

Bagte bolsjebeder
Du kan også sagtens bage dine bolsjebeder. Skyl bolsjebederne og skær dem i halve. Hæld lidt olie på, og drys lidt frisk timian over bolsjebederne. Bag bolsjebederne ved 200 grader i ca. 40 minutter. Kom salt over bederne inden servering.

Rå bolsjebeder
Rå bolsjebeder kræver selvfølgelig ingen nærmere tilberedning, men du må ikke snyde dig selv for den sprøde og friske smag, du får fra rå bolsjebeder. Skær bolsjebederne i meget tynde skiver, og bland dem i en salat med appelsin, mynte, honning og cashewnødder.

Grønne råd

Få dem friske
Friske bolsjebeder skal være faste med en brunlig skal.

Smager godt sammen med
Bolsjebeder er milde og let søde i smagen, så de fungerer godt sammen med mange forskellige salte og friske smage. Bolsjebeder passer fx godt sammen med appelsiner, parmesanost, timian, gris, rygeost, jordskokker og rucola.

Opbevaring
Bolsjebeder opbevares bedst i en pose i køleskabet.

Sæson
Bolsjebeder har typisk sæson i efterår- og vintermånederne.

#lidtgrønnere tip

Har du brug for en erstatningsgrøntsag, så er gulerod den grøntsag, der kommer tættest på.