Grøntsagsleksikon

Blomkål

Blomkål bliver kaldt en blomstergrøntsag på grund af de store, grønne blade, der beskytter blomkålshovedet. Blomkål er i familie med hvidkål, og du kan få blomkålshoveder i både hvid, gul, grøn og lilla. Du kan også finde Romanesco-blomkål, som er en krydsning mellem broccoli og blomkål.

Tilberedning

Blomkål er en dejlig alsidig grøntsag, som du kan tilberede på mange forskellige måder.

Stegt blomkål
Skær blomkålen i skiver på et par centimeter, så du har nogle gode tykke skiver. Smelt noget smør i en pande, og steg blomkålsskiverne i ca. 3 minutter på hver side. Servér skiverne med stegte mandler, kapers og en smule citronsaft.

Kogt blomkål
Kogt blomkål er en ægte dansk klassiker. Sæt en gryde over med ca. 1 liter vand tilsat en smule salt. Fjern bladene fra blomkålshovedet, skyl blomkålen, og kom det i gryden, når vandet koger. Kogetid på blomkålen er omkring 15 minutter, eller indtil den er mørt. Drys lidt friskhakket persille på toppen, og servér den kogte blomkål med fx friske rejer.

Spis blomkålen rå
Blomkål smager også rigtig godt i sin rå form. Du kan spise blomkålen i buketter, men du kan også rive blomkålen til helt fint, så den får konsistens lige som couscous. Bland blomkålen med lidt frisk persille og et skvæt citron.

Grønne råd

Få dem friske
Blomkålshovedet skal være helt hvidt, og de grønne blade må ikke være bløde og slatne.

Smager godt sammen med
Rå blomkål har en let nøddeagtig smag, men smagen ændrer sig, hvis du steger eller koger blomkålen. Derfor går blomkål også godt med mange forskellige smage og råvarer. Stegt blomkål går godt med lidt syre og bitterhed fra fx citron og nødder, kogt blomkål går godt med cremede elementer som dild-dressing, æg og rejer.

Opbevaring
Opbevar din blomkål i en plastikpose i grøntsagsskuffen. Her kan den holde sig i op til en måned.

Sæson
Danske blomkål er i sæson fra juni til november.

#lidtgrønnere tip

Du kan bruge de overskydende blomkålsblade som et sprødt element i en frisk salat.