Hvad er allergener - og hvordan undgår du dem? Allergener

Har du prøvet at få en allergisk reaktion efter at have spist et måltid, ved du også, at det ikke er en behagelig følelse. Allergener findes i mange fødevarer, og nogle gange i produkter, du ikke regnede med. Bliv klogere på, hvordan du undgår allergener, hvad allergener er, og hvordan du dobbelttjekker allergener på restaurant.

 

Hvad er forskellen på allergier og allergener?

For mange er det svært at skelne mellem, hvad der er allergener og hvad der er allergier. Hvis man skal skitse det groft op, er allergener de allergifremkaldende stoffer i fødevarer, som normalt er uskadelige for kroppen. Dog kan man have en medfødt overfølsomhed eller med tid udvikle en allergi over for de allergifremkaldende stoffer, hvis du dagligt er i kontakt med allergenen.

Find hele listen over allergener

 

Gode råd til at undgå allergener

De mest hyppige allergener er mælk, æg, fisk, gluten og skaldyr, der i sig selv indeholder allergener, samtidig med at disse ingredienser også bliver flittigt brugt i mange andre produkter. Vi har nedenunder samlet vores bedste tips, så du undgår de allergener, du eller din gæst ikke kan tåle:

 

Råd nr. 1: Tjek altid mærkningen på fødevaren

Det vigtigste råd når du skal styre uden om allergener, er at tjekke mærkningen på varen. Har du eksempelvis skaldyrallergi, kan ingredienslisten på produktet fortælle dig, om der i produktet er brugt rejer. Det kan altså godt betale sig at nærlæse ingredienslisten, da den fortæller dig om deklarationspligtige allergener – også dem, du ikke lige havde forventet at finde i din leverpostej.

Læs mere om fødevaremærkninger

 

Råd nr. 2: Spørg til allergener inden du køber

Har du oplevet at handle ind til en allergiker og stået foran bagerafdelingen i tvivl om hvorvidt bagværket indeholder allergener? Her er det altid en god idé at spørge personalet til råds. De skal kunne oplyse om hvilke allergener, der er brugt i deres brød. Er du alligevel i tvivl, kan du vælge det indpakkede produkt, hvor du kan finde en liste over de ingredienser, der indgår i produktet.

Sådan tyder du en varedeklaration

 

Råd nr. 3: Ring i forvejen og undgå allergener på restaurant

Hvis du som allergiker skal ud at spise, er det vigtigt at tænke på allergener. Ifølge Mærkningsforordningen skal alle spisesteder i EU kunne oplyse om allergene ingredienser i deres mad. Sidder du på en tapas-restaurant i Spanien, skal personalet svare på, om du er allergisk over for noget på menukortet. Det er derfor en god idé at ringe på forhånd, så personalet ved, hvilke retter du ikke skal bestille, og hvordan de tilbereder din mad korrekt.

Få flere gode råd til hverdagen

 

Allergener og e-numre – men hvad er e-numre?

E-numre er naturlige eller kunstige tilsætningsstoffer i mad- og drikkevarer. Det kan eksempelvis være farvestoffer, smagsstoffer eller sødestoffer. Ligesom du kan være allergisk over for æg, kan du lige såvel være allergisk for farvestoffer eller konserveringsstoffer.

Derfor bør du også altid være opmærksom på, om et produkt indeholder e-numre, du ikke kan tåle. Dog behøver e-numre ikke nødvendigvis at optræde i nummerform. Du kan eksempelvis opleve, at der står citronsyre i varedeklarationen i stedet for E-330.

 

Kilder: sst.dk, foedevarestyrelsen,dk, allergi.asta-allergi.dk

Lignende artikler

Loading...