Grøntsagsleksikon

Kamille

Kamille er en plante, der kan nå et sted mellem 20-60 centimeter, og den findes overalt i vejkanter og omkring marker i sommermånederne. Den vellugtende kamille er tidligere blevet anvendt til sårheling, men bruges i dag i fx te, plejeprodukter og olier.

Tilberedning

Kamille-planten er nok mest kendt fra te, men du kan faktisk også bruge den flere steder i din madlavning.

Hjemmelavet kamillelikør
Kamille giver en fantastisk blomsteragtig smag til en hjemmelavet likør. Tag ca. 12 gram kamilleblomster eller -te og hæld i et stort sylteglas. Skræl en hel citron, og kom skrællen i sylteglasset sammen med en flaske vodka. Tilsæt til sidst 6 spsk. honning og rør godt rundt. Omryst glasset en gang dagligt i ca. 4 uger, indtil honningen er opløst.

Muslingebisque med kamille
Kamille fungerer også rigtig godt sammen med skaldyr – her blåmuslinger. Lav en klassisk bisque på blåmuslinger med hvidløg, gulerod, fennikel, porre og stjerneanis. Når du har reduceret bisquen til den rette tykkelse, tilsæt så 10 gram kamilleblomst og lad bisquen trække i ca. 10 minutter. Smag bisquen undervejs – den må ikke blive bitter. Sigt bisquen igennem et klæde og kog op. Pisk den op med piskefløde, creme fraiche og koldt smør. Smag til sidst bisquen til med citron, salt og peber.

Kamilleblomster og rosenkål Kamille og rosenkål er også et smagfuldt makkerpar. Rens ca. 800 gram rosenkål og halvér dem. Skær to æbler i tern, riv skallen af en citron, pres saften og bland det hele sammen i et ildfast fad. Drys hakket timian, kamilleblomster, olivenolie, salt og peber over blandingen. Bag rosenkålene i 10-15 minutter, indtil de er møre. Servér de bagte rosenkål til fx en stegt svinekotelet.

Grønne råd

Få dem friske
Frisk kamille skal have tydeligt grønne stængler, gul knop og hvide blade på toppen.

Smager godt sammen med
Kamille har en let parfumeret smag og går bedst som smagsgiver i drikke – særligt te. Kamillete fungerer godt sammen med citronsaft og honning.

Opbevaring
Kamille skal opbevares tørt og mørkt.

Sæson
Kamille kan du få fat i hele året rundt.

#lidtgrønnere tip

Du kan nemt tørre din egen kamille og bruge den i hjemmelavet te eller iste.