Grøntsagsleksikon

Jordskokker

Jordskokker kommer oprindeligt fra Mexico og er en del af kurveblomst-familien sammen med blandt andet kamille, solsikke og tusindfryd. Jordskokker findes i over 17 forskellige sorter og er en fantastisk vintergrøntsag, som er nem at dyrke i det kølige danske klima.

Tilberedning

For nogle er jordskokker lidt en udfordring i køkkenet, fordi det ikke lige er til at finde ud af, hvordan den skal tilberedes. Det får du heldigvis et par tips til her.

Ovnbagte jordskokker
Jordskokker er supernemme at lave i ovnen, hvor de kan passe sig selv. Start med at børste og skrubbe jordskokkerne fri for jord. Skær dem i både, kom lidt olie på, og læg jordskokkerne i et ildfast fad. Hæld lidt citronsaft over jordskokkerne, så de ikke bliver brune. Kom frisk timian, salt og peber på jordskokkerne, og bag dem ved 200 grader i 20 minutter. Servér dem til oksekød eller koteletter.

Cremet jordskokkepuré
Ligesom kartofler er jordskokker fantastiske som puré eller mos. Skræl 250 gram jordskokker, og skær dem i små tern. Hæld 2 dl sødmælk, 1 dl fløde og 1 spsk. citronsaft i en gryde sammen med jordskokkerne, og kom vand ved, indtil jordskokkerne er dækkede. Kog op og lad det simre i 15-20 minutter, indtil jordskokkerne er møre. Blend jordskokkerne med lidt af væsken, og kom lidt smør i for at give smag og konsistens. Servér jordskokkepuréen til fx confiteret and.

Sprøde jordskokkechips
Jordskokker fungerer også rigtig godt som chips. Skær 100 gram jordskokker meget tyndt på et mandolinjern. Kom dem i isvand tilsat lidt citronsaft, og lad dem trække i ca. en time. Tør jordskokkeskiverne af på et viskestykke, og kom dem i 180 graders varm olie. De skal kun have et par minutter i olien, og hold godt øje med dem, så de ikke branker. Læg dem på fedtsugende papir og drys med salt. Spis dem som snack, eller som tilbehør til fx torsk.

Grønne råd

Få dem friske
Friske jordskokker skal være hårde, faste og have brun skræl over det hele.

Smager godt sammen med
Jordskokker har en sød, nøddeagtig smag, der går særligt godt til fx salte smage. Det kan blandt andet være bacon, culottesteg, and og kapers.

Opbevaring
Jordskokker skal du opbevare ligesom kartofler – det vil sige mørkt og koldt. Her er holdbarheden et par måneder.

Sæson
Jordskokker har højsæson fra november til marts.