Grøntsagsleksikon

Hyldeblomst

Hyldeblomst er blomsten fra planteslægten hyld, som er et såkaldt værnetræ, der i gamle dage blev brugt til at beskytte sit hus mod ondskab. Hyldeblomst vokser i frugtbar jord i skovbryn, parker og haver og er særdeles populær, når sommeren rammer Danmark.

Tilberedning

Fritteret hyldeblomst
Du kan faktisk godt spise hele hyldeblomsten, hvis du friterer den. Lav en klassisk pandekagedej på mælk, æg, mel, vanilje og øl. Dyp hyldeblomstskærmene pandekagedejen, og steg dem i varm olie, indtil de er sprøde. Spis hyldeblomstskærmene som de er, eller servér dem til en kugle is.

Lav saft af hyldeblomster
Hjemmelavet hyldeblomstsaft smager helt fantastisk. Kog vand og sukker op i en gryde, indtil sukkeret er opløst. Hæld sukkerlagen over et bundt hyldeblomstskærme og skiveskårede citroner, og put hele massen over i en lufttæt beholder. Lad saften trække i køleskabet i 3 dage, og si derefter saften gennem et viskestykke. Hæld den siede hyldeblomstsaft på flaske.

Frisk og luftig hyldeblomstsmousse
Din hjemmelavede hyldeblomstssaft kan også bruges i det søde køkken. Pisk en luftig æggesnaps. Hæld hyldeblomstsaft i en gryde med opvarmet limesaft og husblas, og rør blandingen i æggesnapsen. Pisk noget flødeskum, og vend det forsigtig i æggeblandingen, og fordel massen i små skåle. Dæk skålene til og sæt dem i køleskabet. Servér hyldeblomstsmoussen med friske jordbær.

Grønne råd

Få dem friske
Hyldeblomsten skal have hvide toppe og grønne, spændstige grene.

Smager godt sammen med
Hyldeblomst har en fin, parfumeret smag og en karakteristisk sødlig smag. Derfor går hyldeblomst rigtig godt i det søde køkken og sammen med frugt som fx jordbær, citron, lime og æble.

Opbevaring
Hyldeblomsterne skal du helst bruge lige efter plukning, men de kan til nøds holde sig en dag i køleskabet.

Sæson
Juni

#lidtgrønnere tip

Du kan også tørre hyldeblomsterne og bruge dem i te eller som krydderi i din madlavning.