Grøntsagsleksikon

Hvide asparges

Hvide asparges er en elsket sommergrøntsag i Danmark og tilhører liljefamilien sammen med blandt andet ramsløg og tulipaner. Modsat grønne asparges så dyrkes hvide asparges under jorden, hvilket er med til at give dem den hvide farve.

Tilberedning

Tilberedning af hvide asparges er ret nemt. Hvide asparges kræver dog, at du lige skræller dem, og knækker den nederste del af, før du kan tilberede dem.

Dampede hvide asparges
Den mest populære måde at tilberede hvide asparges er ved at dampe dem. Klargør dine asparges, og damp dem under låg med lidt smør og vand i ca. 5-6 minutter. Servér dem med hollandaisesauce.

Smørstegte hvide asparges
Hvide asparges kan også steges på panden. Smelt en spiseskefuld smør i en pande, og steg de hvide asparges i ca. 4 minutter på panden, indtil de er gyldne. Servér dem toppet med friske rejer og citronsaft.

Grillede hvide asparges
Ligesom sin grønne fætter, er hvide asparges lækre at grille. Forbered dem, og grill de hvide asparges 3-4 minutter på hver side. Servér dem med en god olivenolie og frisk timian.

Grønne råd

Få dem friske
Hvide asparges skal være spændstige og faste. Enderne må ikke være tørre eller brune i farven.

Smager godt sammen med
Hvide asparges har en let sødlig og en anelse bitter smag – og er mere mild i smagen sammenlignet med den grønne asparges. Den milde smag går derfor også godt sammen med andre milde smage som fx rejer og hollandaise – men hvide asparges er også lækre sammen med salte smage som kapers og parmaskinke.

Opbevaring
Hvide asparges kan ca. holde to uger i køleskabet, hvis du putter dem i en plasticpose.

Sæson
Danske hvide asparges kan du kun få fat i fra starten af maj til slutningen af juni.

#lidtgrønnere tip

Skræller og endestykker fra de hvide asparges kan koges i lidt vand i ca. 15 minutter. Så har du en lækker grøntsagsbouillon.