Grøntsagsleksikon

Timian

Timian er en krydderurt med mere end 300 forskellige arter og har været kendt i mere end 7000 år. Krydderurten har fået sit navn fra det græske ord thymus, som betyder livskraft. Timian stammer oprindeligt fra Sydeuropa, men er også flittigt brugt i det danske køkken.

Tilberedning

Da timian er en krydderurt, skal den ikke tilberedes. Timian kommer i både frisk og tør form, som begge kan bruges til fx marinering af kød, i gryderetter, ovenpå ovnbagte kartofler eller tilberedt lys fisk.

Grønne råd

Få dem friske
Frisk timian skal have markante grønne blade, som ikke må virke slatne eller brunlige.

Smager godt sammen med
Timian har en meget aromatisk og krydret smag. De krydrede og aromatiske noter går godt sammen med fx hvidløg, persille, lys fisk, krydrede pølser, lam og som et frisk indslag i en sandwich.

Opbevaring
Timian skal opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet.

Sæson
Du kan finde frisk og tørret timian i supermarkederne hele året.

#lidtgrønnere tip

Har du friske timiankviste i overskud, kan du tørre dem i et mørkt og tørt rum. Det forlænger holdbarheden.