Grøntsagsleksikon

Rabarber

Rabarberen stammer oprindeligt fra Kina, hvor den blev brugt som lægemiddel. Rabarber er en del af skedeknæfamilien sammen med blandt andet boghvede. Rabarber er teknisk set en grøntsag, men vi behandler den ofte som en frugt i det søde køkken.

Tilberedning

Tilberedning Rabarber er meget syrlig i rå form, og derfor har den bedst af at blive tilberedt.

Frisk rabarberkompot
Rabarber og kompot er to ting, der går godt sammen. Tag et par hundrede gram rabarber, og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med vaniljepulver og almindeligt hvidt sukker. Lad det hele trække i en halv time. Kog blandingen op, og lad det simre i 5-10 minutter. Tilsæt lidt vand, hvis det er nødvendigt. Lad kompotten køle af, og kom den på glas. Servér rabarberkompotten til is eller som surt til fx en svinekotelet eller kylling.

Hjemmelavet rabarberlikør
Rabarber er også god som likør. Skær rabarber-stængler i mindre stykker, og hæld dem i et sylteglas sammen med sukker og en vaniljestang. Lad likøren stå i mindst tre uger, og ryst jævnligt glasset, indtil sukkeret er opløst. Sigt rabarber og vaniljestang fra likøren efter de tre uger. Drik likøren som den er, eller bland den med lidt danskvand og lime.

Råsyltede rabarber
Råsyltede rabarber kan du bruge i både det søde og salte køkken. Skær rabarberne i tern, og kom dem i et sylteglas. Kog vand, æblecidereddike og sukker op i en gryde, indtil sukkeret er opløst. Hæld den varme lage over rabarberternene, sæt låg på glasset, og kom det i køleskabet.

Grønne råd

Få dem friske
Friske rabarber skal være tynde, spændstige og mørkerøde i farven.

Smager godt sammen med
Rabarber har en skarp syrlig smag, og derfor går rabarber fx godt med søde smage og mælkeprodukter som fx is, creme fraiche, yoghurt osv.

Opbevaring
Rabarber kan holde sig i køleskabet i ca. 3-5 dage.

Sæson
Der er sæson for rabarber fra april-juni og igen fra august-oktober.

#lidtgrønnere tip

Du kan sagtens fryse dine rabarber, så du altid har nogle ved hånden udenfor sæson.