Grøntsagsleksikon

Dild

Dild er en urt, som oprindeligt stammer fra det sydlige Asien. Dild er en del af skærmplante-familien, der også tæller blandt andet fennikel og persille. Der skelnes mellem bladdild og skærmdild og både urtens blade, blomster og frø kan bruges i madlavning.

Tilberedning

Da dild er en krydderurt, bliver den næsten altid kun brugt i frisk form, men den kan sagtens bruges som andet end lidt pynt på toppen.

Lav en dildpesto
Dild fungerer rigtig godt i en pesto. Tag et par bundter dild og blend med rapsolie, æblecidereddike, vesterhavsost, solsikkekerner og lidt salt, indtil massen er så glat eller grov, som du ønsker. Servér dildpestoen til et stykke dampet laks.

Hjemmelavet dildsnaps
Dildsnaps er perfekt til jule- eller påskefrokosten. Hæld en flaske vodka over et bundt frisk dild, og kom det i et stort syltetøjsglas. Stil glasset et mørkt, køligt sted og omryst blandingen dagligt. Lad glasset stå i 3-5 dage alt efter, hvor kraftig smagen af dild skal være.

Cremet dilddressing
En lækker dilddressing er både hurtig og nem at lave. Hak et bundt frisk dild, og kom det i ca. 200 gram creme fraiche. Tilsæt lidt akaciehonning, citronsaft, salt og peber. Bland det hele og smag til med mere salt og peber. Servér dressingen til fx friske rejer eller røget laks.

Grønne råd

Få dem friske
Dildurten skal være knaldgrøn, dufte aromatisk og bladene må ikke være slatne.

Smager godt sammen med
Dild har en aromatisk og frisk duft, og smagen er både krydret og pikant. Dild går særdeles godt med fisk og skaldyr, men er også en fremragende smagsgiver i syltelager og ovenpå nye kartofler.

Opbevaring
Dild opbevarer du bedst i en plastikpose i køleskabet. Holdbarheden her er ca. otte dage.

Sæson
Dild kan du købe hele året, men sæsonen er bedst fra juni til oktober.

 

 

#lidtgrønnere tip

Du kan sagtens fryse dild, og du kan komme det i dine gryderetter direkte fra fryseren.