Grøntsagsleksikon

Artiskok

Artiskokken kommer oprindeligt fra Nordafrika og Middelhavsområdet og hører til kurveblomst-familien. Artiskokken bliver også kaldt kongetidslen og blev betragtet som et elskovsmiddel tilbage i 1600-tallet.

Tilberedning

Artiskokken kræver lidt forarbejde, før den kan spises. Men den er nem at have med at gøre, når du ved, hvordan du tilbereder den.

Kogte arstikokker
Fjern stilken, og klip bladene helt ned. Skær artiskokken over på midten, og skrab hårene ud med en ske. Læg nu artiskokkerne ned i bunden af en gryde med vand, et stort glas hvidvin, lidt olivenolie, citronskiver, peberkorn, hvidløg og krydderurter som fx timian. Kogetid på artiskokkerne er ca. 30 minutter, og efter endt kogetid kan du spise artiskokkerne med lidt smør eller hjemmelavet hollandaisesauce.

Friterede artiskokker
Vil du slippe for en masse forarbejde, kan du også fritere artiskokken hel. Fjern de små blade på stilken, og læg artiskokken ned i varm olie på ca. 170 grader. Fritér artiskokken indtil de ydre blade er gyldne og sprøde, og drys med salt inden servering.

Bagte artiskokker
Gentag samme forberedelse af artiskokken, som når du koger den. Læg de halve artiskokker med skæresiden opad, og kom hvidløg, rosmarin, olie, salt og peber over dem. Bag artiskokkerne i ovnen i ca. 25 minutter ved 150 grader. Servér dem som forret eller tilbehør til kød.

Grønne råd

Få dem friske
Artiskokker skal altid være grønne og faste. Bladspidserne må ikke virke tørre.

Smager godt sammen med
Artiskokker har en mild nøddeagtig smag med en anelse syrlighed. De går godt sammen med mange former for dip som fx pisket smør, ansjoscreme eller safranmayo.

Opbevaring
Artiskokker kan holde ca. fem dage i køleskabet. Stil dem enten med stilken i lidt vand, eller pak dem i en lufttæt beholder.

Sæson
Artiskokker er bedst i perioden fra juli til oktober.