Grøntsagsleksikon

Agurk

Agurken stammer oprindeligt fra det nordøstlige Indien og er teknisk set ikke en grøntsag, men faktisk et bær. Agurken består af 97 % vand og er i familie med både græskar og vandmelon. 

Tilberedning

Agurken er en frisk og sprød fornøjelse i rå form, men du kan også tilberede din agurk på flere måder.

Grill dine agurker
Agurker går godt på grillen. Fjern skrællen, skær agurken i halve og skrab midten ud med en ske. Salt derefter agurken i små 20 minutter, så noget af væsken bliver trukket ud. Grill agurkestykkerne i 3-4 minutter, og brug dem fx i en salat eller som tilbehør.

Syltede agurker
Du kan selvfølgelig også sylte dine agurker. Brug æbleeddike, sukker, peberkorn, salt og kogende vand til din syltelage, og skær agurken i lidt tykkere skiver end normalt for at bevare noget af sprødheden fra agurken.

Lav forfriskende agurkevand
Agurker giver også et forfriskende pift til noget så simpelt som drikkevand. Fyld en kande med vand, isterninger og skiveskårede stykker agurk. Tilføj frisk mynte, skiver af citron og smag evt. til med lidt honning.

Grønne råd

Få dem friske
Friske agurker er spændstige, grønne og ikke for bløde.

Smager godt sammen med
Der er meget vand i en agurk, og derfor har den også en meget ren og frisk smag – og går derfor godt med mange forskellige råvarer. Agurk er god sammen med asiatiske smage som chili, mango og fiskesauce, men er også en fornøjelse sammen med dild, rygeost og laks.

Opbevaring
Agurken har det bedst i køleskabet ved 6-10 grader. Opbevarer du den for koldt, bliver den blød.

Sæson
Agurker kan du finde året rundt, men de er bedst fra marts-oktober.

#lidtgrønnere tip

Tag agurken ud af køleskabet i god tid, så den kan komme lidt op i temperatur. Så smager den af mest muligt.