Grøntsagsleksikon

Kål

Der findes mange forskellige typer af kål, som alle har hver deres særlige egenskaber og smag. De mest populære kåltyper er blomkål, rødkål og spidskål, mens savoykål, rosenkål og kinakål er lidt mindre anvendte ude i de danske køkkener.

Tilberedning

Der er lige så mange måder at tilberede kål på, som der er kåltyper, så vi har samlet et par af de mest interessante tilberedningsmetoder her.

Sprøde grønkålschips
Riv grønkålsbladene fri fra stokken, og skyl bladene grundigt. Tør dem godt med et viskestykke. Skær bladene i mundrette stykker, og vend dem i lidt olie. Bag dem nederst i ovnen, indtil de er sprøde og stadig grønne. Drys med salt og servér som snack.

Stegt spidskål
Skær den friske spidskål i kvarte. Varm noget smør og lidt olie på panden. Halvér en citron, og læg den med kødsiden ned på panden. Kom spidskålen på panden, og steg dem ved middelvarme i ca. 15 minutter. Når spidskålen er karamelliseret på begge sider, er den færdig. Hæld den lune citronsaft over kålen og top med parmesanost og hasselnødder.

Bagt rosenkål
Rens rosenkålene, og halvér dem. Hæld en smule olie over, og kom dem i et ildfast fad. Riv lidt frisk citronskal over. Bag dem ved 200 grader i 30 minutter. Servér dem med lidt sprødstegt bacon.

Grønne råd

Få dem friske
Det er selvfølgelig forskelligt fra kåltype til kåltype, men generelt skal kål være fast, sprødt og må ikke have slappe eller slatne blade.

Smager godt sammen med
De fleste kåltyper har en mild og sødlig smag, som går godt med fx creme fraiche, gulerødder, løg, svinekød mm.

Opbevaring
Det meste kål kan holde sig 1-2 uger i køleskabet, hvis du pakker det ind i en plastikpose eller lignende.

Sæson
Kål kan du få fat i hele året rundt.

#lidtgrønnere tip

Har du kålrester liggende, kan du bruge dem til at lave kimchi. Det smager godt og forlænger holdbarheden af din kål.