Grøntsagsleksikon

Grønne asparges

Grønne asparges er en stængelgrøntsag, der er i familie med rabarber, bambusskud og fennikel. Grønne asparges høstes over jorden modsat de hvide asparges, som skal graves fri i jordvolde.

Tilberedning

Grønne asparges kan tilberedes på flere forskellige måder. De er gode rå, grillede og dampede.

Spis asparges rå
Normalt skal grønne asparges ikke skrælles, men vil du nyde dem rå, kan du skrælle hele aspargesen i tynde strimler og fx komme dem i en salat.

Damp dine asparges
Grønne asparges er også lækre dampede. Knæk den nederste del af dine asparges, og kom dem i letsaltet vand med lidt smør. Damp dem i 3-4 minutter, så de stadigvæk har noget bid.

Grill grønne asparges
Røgsmag og grillmærker går også rigtig godt til grønne asparges. Knæk enden af, vend dem i lidt olivenolie, lidt salt og grill dem i 5-6 minutter. Giv dem en smule citronsaft og revet parmesan inden servering.

Grønne råd

Få dem friske
Friske grønne asparges har en fast stængel og et fyldigt hoved. Friske asparges afgiver også en lille ”knirkelyd”, når du gnider dem mod hinanden. Er aspargesene bløde og slatne, er de ikke friske.

Smager godt sammen med
Grønne asparges har en let sød og bitter smag, der minder lidt om friske ærter. De smage går godt med både salte og cremede råvarer. Du kan fx bruge grønne asparges i risotto, tærter eller svøbt i bacon.

Opbevaring
Grønne asparges kan holde sig ca. 2 uger i køleskabet, hvis du opbevarer dem rigtigt. Kom dem i en lufttæt beholder, eller læg dem i et fugtigt klæde nede i grøntsagsskuffen.

Sæson
Friske asparges får du fra slut april til midt juni.

#lidtgrønnere tip

Hvis dine grønne asparges er blevet lidt bløde, kan du give dem et lille snit i bunden og sætte dem i et glas med koldt vand i ca. 30 minutter. Så genvinder de noget af sprødheden.