Grøntsagsleksikon

Citrusfrugter

Citrusfrugter er en del af rudefamilien og blomstrer i de mørke måneder af året. Citrusfrugter kommer i både søde, bitre og syrlige udgaver, hvor de mest kendte er appelsiner, citroner, lime, mandarin og klementiner.

Tilberedning

Citrusfrugter spises ofte rå og bliver også ofte brugt som en smagsforstærker i madlavning. Der er dog flere citrusfrugter, som er lækre at tilberede.

Saltsyltede citroner
Tag seks usprøjtede citroner og skær et kryds fra toppen og næsten helt i bund, så citronerne stadig hænger sammen. Kom citronerne i et stort sylteglas sammen med 4 dl groft salt. Luk glasset og stil det et mørkt sted i en måneds tid. Du har nu saltede citroner, du kan bruge som smagsgiver i både retter og dressinger.

Appelsin-glögg
Du kan også lave en lækker appelsin-version af den kendte glögg. Skær appelsiner i skiver, og bland dem med rødvin, ingefær, kanel, vanilje, sukker og rød chili. Kom evt rosiner og mandler i glöggen, hvis du vil.

Smoothie med citrus
Citrus går også rigtig godt i hjemmelavede smoothies. Prøv fx en smoothie med letmælk, limesaft og -skal, banan, flormelis og vaniljeis. Den er perfekt som et nemt eftermiddagsmåltid.

Grønne råd

Få dem friske
Blomkålshovedet skal være helt hvidt, og de grønne blade må ikke være bløde og slatne.

Smager godt sammen med
Rå blomkål har en let nøddeagtig smag, men smagen ændrer sig, hvis du steger eller koger blomkålen. Derfor går blomkål også godt med mange forskellige smage og råvarer. Stegt blomkål går godt med lidt syre og bitterhed fra fx citron og nødder, kogt blomkål går godt med cremede elementer som dild-dressing, æg og rejer.

Opbevaring
Opbevar din blomkål i en plastikpose i grøntsagsskuffen. Her kan den holde sig i op til en måned.

Sæson
Danske blomkål er i sæson fra juni til november.

#lidtgrønnere tip

Du kan bruge skallen fra citrusfrugterne til at give aroma og smag til dine læskedrikke eller cocktails.