Grøntsagsleksikon

Butternut squash

Butternut squash, også kaldet moskusgræskar, er en rigtig vintergrøntsag. Den blev oprindeligt dyrket i Sydamerika, og er først kommet til Europa i nyere tid.

Tilberedning

Da butternut squash er et græskar, egner det sig rigtig godt til at blive tilberedt – og vi har samlet et par lækre måder at gøre det på her.

Hasselback butternut squash
Du har sikkert prøvet hasselback kartofler – men hvad med hasselback butternut squash? Skyl butternut squashen, og halvér den. Fjern kernerne, og rids hver kødside på tværs fra top til bund – undgå at skære helt igennem squashen. Gnid den med olie, salt og peber. Bag begge halvdele i ovnen i 40 minutter ved 200 grader. Drys lidt frisk timian på toppen inden servering.

Ovnbagt butternut squash
Butternut squash er også fremragende i ovnen. Skær butternut squashen i skiver, og pensl dem med olie og spidskommen. Bag butternut squashen i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Servér den ovnbagte butternut squash med creme fraiche og frisk persille på toppen.

Suppe på butternut squash
Ligesom mange andre græskartyper, egner butternut squash sig også godt i suppe. Skær butternut squashen i tern, og steg ternene i lidt olie sammen med hvidløg, gulerødder, løg, bladselleri, rosmarin og timian i fem minutter. Kom grøntsagsbouillon ved sammen med salt og peber. Kog i 20-25 minutter, og blend suppen herefter. Servér med sprøde rugbrødscroutoner og creme fraiche.

Grønne råd

Få dem friske
Frisk butternut squash skal have en hård skal, og kødet skal være fast.

Smager godt sammen med
Butternut squash har en sød, smør- og nøddeagtig smag. Den går derfor godt med krydderier som kanel, spidskommen og paprika, men den fungerer også godt med salte smage fra fx sprødstegt rugbrød eller oksekød.

Opbevaring
Butternut squash kan holde sig i en uges tid i køleskabet.

Sæson
August til december.

#lidtgrønnere tip

Du kan riste de overskydende kerner fra butternut squashen og bruge dem som topping til supper eller salater.