Kickstart året med nye, sunde madvaner – på den nemme mådeSunde madvaner

Kom godt fra start med nye, gode kostrutiner. Her får du 10 nemme tip til alt fra indkøb, sunde snacks, den gode madpakke og vigtigheden i at rose sig selv.

(Artiklen er lavet i samarbejde med Egmont)

Nye kostrutiner skal helst være lette at gå til og uden alt for mange stramme regler og restriktioner. I hvert fald hvis de skal holde mere end blot et par uger. Heldigvis behøver det hverken være besværligt eller tidskrævende at spise lidt sundere. Hvis bare du har fokus på de rigtige ting, kan få – og små – ændringer gøre en stor forskel. Vi guider derfor til 10 gode (og nemme!) madvaner, du kan tage hul på allerede i dag.

 

  1. Start i det små

Vi er alle forskellige, så læg ud med at overveje, hvilke mål der er realistiske for dig at indfri. Hvis du både skal jonglere arbejde, familietid, madlavning, kaffe-dates med veninderne og hundeluftning, er det måske ikke lige fanatiske diæter og motion fem gange ugentlig, der er vejen frem for dig. Skal du lykkes med dine nye, sundere vaner på den lange bane, er det nemlig vigtigt, det ikke går ud over dit overskud og din hverdagsglæde.

 

  1. Læg en madplan for ugen

Planlæg ugens måltider på forhånd. Det gavner ikke kun overskuddet på kontoen, men også dit overskud til at tilberede sunde retter i ugens løb. Se fx her, hvor du finder stribevis af forskellige, sunde hverdagsopskrifter, du kan lade dig inspirere af, når du skal lave din madplan.

  1. Drop 100% fedtfrit

Det er sjælendt en god idé at gå fra nul til hundrede. Desuden er fedt en vigtig energikilde – hvis der altså er tale om de umættede fedtsyrer. I stedet for at satse på fedtfrie måltider, så gå efter det gode fedt, som du finder i alt fra nødder til avocado og olivenolie. 

 

  1. Kun søde sager i weekenden

Flere har sikkert prøvet at køre en sukkerfri periode. For mange ender det dog ofte med en alarmerende craving, og inden man får set sig om, er der kun papiret tilbage af en fristende plade chokolade. Prøv i stedet at undgå slik, kage og søde sager i hverdagene, og glæd dig så til bland-selv-slikket eller hindbærsorbeten ved ugens udgang. Når først du har trappet ned for forbruget, vil du hurtigt opdage, at det faktisk ikke er så svært at undgå de søde sager.

 

  1. Snig flere grøntsager ind i dine yndlingsretter

Tilføj endnu mere grønt til dine yndlingsretter, særligt de grove og mættende af slagsen, og eksperimentér også gerne med nye opskrifter. Prøv dig f.eks. frem med grønne vafler med kyllingepålæg og salat, der både kan nydes som aftensmåltid eller til frokost i weekenden, hvor der er mere tid til at kræse lidt ekstra for måltiderne. 

 

  1. Undgå indkøb på tom mave

Du har sikkert prøvet at falde i fælden – ligesom alle os andre. Foregår indkøbet på tom mave, vandrer dit blik (og dine fødder) straks, ja nærmest automatisk, over mod slikhylderne i stedet afdelingen med frugt og grønt. Sørg derfor altid for at købe ind på en mæt mave, så du undgår at komme hjem med choko fremfor for selleri.

 

  1. Hav den sunde snack klar ved hånden

Melder den stille sult sig efter en lang dag på kontoret, så sørg for at have en sund snack ved hånden. Det kan f.eks. være et stykke frugt, tørrede dadler eller lidt nødder. På den måde undgår du at ty til de usunde snacks, der alligevel kun giver et skud energi i kort tid.

 

  1. Tænk sundere alternativer

Når du skal ændre i din kost, er det vigtigt, det ikke går ud over dine sociale aktiviteter – ellers løber du hurtigt surt i dine nye kostændringer. Skal der f.eks. serveres brunch for familien eller vennerne, så tænk i gode kompromiser. Servér f.eks. dine scrambled eggs med det mere fedtfattige kalkunbacon, eller gå efter magre kødpålæg, når der skal lines op med højtbelagt til frokost.

  1. Smør din egen madpakke

Hvis ikke der i forvejen er en frokostordning på arbejdet eller studiet, er det en rigtig god idé at smøre din madpakke hjemmefra. På den måde undgår du at stille sulten med en croissant fra bageren, og du styrer selv, hvor mange gode nærringsstoffer, du vil tilføje dit frokostmåltid. Prioriter især gode grøntsager, flere fibre og proteiner i din madpakke. Det kan f.eks. være alt fra fiberholdigt rugbrød med jægerpølse, en veggie-wrap med salat og hytteost eller madpakkesalat med sprøde kikærter.

 

Find flere lækre og nemme opskrifter til din madpakke her: 

https://www.dengroenneslagter.dk/opskrifter/sund-madpakke/

 

  1. Husk at rose dig selv

Selv de mindste kostændringer fortjener en applaus. Det er vanskeligt at bryde med gamle vaner, og det kræver en god portion tålmodighed. Så husk at rose dig selv – det, du gør, er nemlig virkelig sejt!

 

Nogle gange skal der ikke meget til for at skabe positiv forandring. Små ting kan nemlig også gøre en stor forskel, hvis blot vi tænker dem ind i hverdagen og gør dem til en god vane.

 

Se alle produkterne her, og få masser af inspiration og tips til en lidt grønnere hverdag her.

 

Pssst … Læs også med her, hvor vi giver inspiration til 7 alternative nytårsforsætter, der ikke handler om kost og motion, men derimod om dit mentale velvære, der helt sikkert både giver mere glæde og overskud i hverdagen.

Lignende artikler

Loading...